Analiza roli sektora małych i średnich przedsiębiorstw w rozwoju gospodarczym.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem konwersji materii, który zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochłonąć cukry z soku z winogron, by oswobodzić dwutlenek węgla i alkohol etylowy, jaki zostaje w końcowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od typu winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest pomiędzy 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry pomiędzy 16 a 18 procent. Najczęstszym sposobem w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury wrzenia – dowiedz się więcej na stronie internetowej wina. Wina mają prócz tego nieduże ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one prostolinijnym efektem fermentacji, jakkolwiek hydrolizy pektyn (odkrywających się w skórce winogrona) za wsparciem działania enzymów. Albowiem pektyna znajduje się o wiele bardziej w skórce aniżeli w soku, białe wina zawierają sporo mniej alkoholu metylowego aniżeli wina czerwone. W niektórych wypadkach się podgrzewa sok, aby wyeliminować tą kompozycja metylową, choć w takiej ilości nie jest ona wroga dla organizmu ludzkiego.
3. Triki
4. Zobacz teraz
5. Zobacz więcej